söndag, november 06, 2005

Kongressen i korthet

Jag utlovade en sammanfattning av kongressveckan i slutet av den här veckan. Eftersom det är mindre än två timmar kvar av den här veckan så kanske det är dags att skriva något nu.

Mitt livs första partikongress var en riktig upplevelse. Tyvärr gick det inte jättebra för studentförbundet och våra frågor. Eller en del gick bra, annat gick mindre bra. Det som gick bra var såklart att kongressen sa ja till könsneutrala äktenskap. Även skrivningarna om EU i internationella programmet var en framgång. Det som var bakslaget var såklart frågan om höjt studiemedel till studenterna och föräldraförsäkringen. Det var synd att kongressen inte kunde inse att det inte är jättekul att leva på 6900 kronor i månaden. Skrivningen om föräldraförsäkringen blev något slags kompromissförslag som inte förändrar speciellt mycket i verkligeheten. I min mening är en kvoterad föräldraförsäkring en av de viktigaste sakerna vi kan göra för jämställdheten.

En annan sak jag saknade på kongressen var frågor om ungdomar och deras situation. (En del kom såklart upp, men det kunde ha sagts så mycket mer.) Det är tråkigt om Socialdemokraterna ska bli ett nytt pensionärsparti. De äldre är viktiga, men det är de unga också. Vi måste se att vi unga är en viktig grupp i samhället, trots att vi kanske inte alltid lyckas skrika högst.