I mellanmjölkens land
Såg på rapport idag att nästa vecka kommer ICA börja med mjölk från Tjeckien i sina butiker. Något som jag måste säga verkar urdumt. Okej, mjölken blir billigare men tänk på all transport. I tider av växthuseffekt och tunnare ozonskikt bör vi konsumenter tänka på hur långt vår mat egentligen transporteras. Är det värt att få mjölken (och andra produkter med för den delen) någon krona billigare, när vi i alla all får betala för skadorna på miljön sedan? Det finns faktiskt en poäng med att välja maten efter hur långt den har transporterats. Jag brukar i första hand titta på miljömärkning/ fair trade, men tänker också på hur långt maten har åkt innan den kommit till min butik. Vi konsumenter har en möjlighet att välja en bättre värld redan i butikens hyllor. Påverka du med!
1 Comments:
Med tanke på hur storskaligt vårt jordbruk är(?) kan man undra vad det är som gör den långväga transporterade mjölken så billig. Mitt tips är kossorna inte mår så bra..
Skicka en kommentar
<< Home